Технології зберігання
кормів
та товарного зерна
Корисні поради
Повернутись на:ГоловнаКорисні поради

Технологія зберігання пивної дробини для годівлі ВРХ

Постійне підвищення цін на концентровані корми, зокрема соєвий шрот, призвело до пошуку підприємствами більш дешевшого джерела білку для годівлі ВРХ. Одним із таких джерел є пивна дробина - маса, що залишається після варіння ячмінного сусла на пивоварних виробництвах.

Для того, щоб отримати зі свіжої пивної дробини якісний корм – її слід правильно засилосувати та зберегти. Технологія зберігання пивної дробини дещо складніша ніж, наприклад, кукурудзяного силосу, оскільки дробина має підвищену вологість та малу кількість цукрів, які необхідні для консервації. Проте, якщо ви будете дотримуватись наших рекомендацій – жодних складнощів зі збереженням цього корму для ВРХ у вас не виникне.

Пивна дробина – це цінний корм для ВРХ:

Свіжа пивна дробина містить 19-23 % СР (сухої речовини) та має температуру 50-65 °С. Аеробна стійкість свіжої дробини – всього 1-3 дні (залежно від зовнішньої температури), тому свіжа пивна дробина повинна або згодовуватися в межах максимум 3 днів або ж негайно силосуватися в полімерні рукава.

Ми особисто вивчили багаторічний досвід німецьких фермерів, які відкрили для себе цей цінний корм ще у 2004 році, а також врахували наш 5-річний досвід заготівлі пивної дробини в Україні і створили Рекомендації з силосування та зберігання пивної дробини.

СИЛОСУВАННЯ ПИВНОЇ ДРОБИНИ

Найперше та найважливіше правило при силосуванні пивної дробини - це працювати швидко і чисто! Це означає, що в пивоварнях має відбуватися періодичне очищення транспортної системи (труб та шнеків), а також місця зберігання дробини.

Перше та найважливіше правило силосування пивної дробини - це працювати швидко і чисто!

Вантажні автомобілі для транспортування повинні бути чистими – кузов автомобіля має бути помитим перед завантаженням у нього пивної дробини. Для віддалених перевезень масу слід покрити брезентом, оскільки існує ризик потрапляння дощової води чи забруднення дробини дорожнім пилом.

Найкращий спосіб силосування – це закладка дробини у рукава методом "Truck Bagger" без контакту з ґрунтом, що мінімізує ризик забруднення. Саме зола є джерелом для подальших неправильних процесів бродіння в пивній дробині.



Також дробину можна завантажувати в рукава використовуючи силосні преси BUDISSA BAGGER. Перед закладкою пресом переконайтесь, що місце для тимчасового зберігання дробини дуже чисте! При такому способі завантаження дробини ризик потрапляння золи в масу значно підвищується.

Температура при закладці пивної дробини в полімерні рукава має становити НЕ МЕНШЕ 50 °С

Зверніть увагу на кілька практичних порад, які допоможуть отримати корм найкращої якості:

ВИКОРИСТАННЯ КОНСЕРВАНТІВ

Додавати консервант для зберігання пивної дробини НЕ потрібно. Біологічні консерванти не можуть використовуватися, так як при температурі 50-65 °С молочнокислі бактерії не розпочнуть свою роботу.

Рекомендація для дрібних фермерських господарств з щоденним виймання менше ніж 0,5 м - додайте хімічний консервант для підвищення аеробної стабільності після відкриття рукава


ЗГОДОВУВАННЯ

Процес силосування (консервації) пивної дробини закінчується через 3 дні. Великі ферми за бажанням можуть дуже швидко відкрити рукав, але за умови, що один рукав буде згодовуватися протягом 2-3 днів.

Оптимально відкривати рукав з дробиною через 1 місяць, коли температура зони ядра рукава зменшується до зовнішньої температури. В цьому випадку розвиток дріжджів і цвілевих грибів у відкритих рукавах сповільнюється. Відповідно сировина стає стабільніше і повітря не може так швидко проникати в більш глибокі шари.
Рукава з пивною дробиною можна зберігати як мінімум 6 місяців.

Якщо Ви маєте потребу в додатковій консультації стосовно зберігання пивної дробини в рукавах – телефонуйте нам! Також ви можете замовити послуги з заготівлі дробини залишивши заявку на нашому сайті

Опубліковано: 12 April 2018 Автор: Сергій Бобик
Якщо Ви бажаєте отримати консультацію
подзвоніть нам за номером 044 ‎499 7048

Схожі статті

Кормова цінність жому цукрового буряка

Минулого року в Україні зібрано 14 млн. т цукрового буряка. З такої кількості сировини при виробництві цукру потенційно можна отримати близько 3 млн. ... Детальніше

Більше корисних статтей