Технології зберігання
кормів
та товарного зерна
Хімічні консерванти кормів
Повернутись на:ГоловнаПродукція для тваринництва

Хімічне консервування кормів

Первинне призначення:

- збільшення терміну зберігання
- скорочення рівня втрат корисних речовин
- неможливість анаеробних інфекцій і появи клостридій
- збільшення виходу якісного корму

Включення консервантів в корми і кормову сировину зупиняє прогресування в кормах хвороботворних грибів і цвілі. Хімічне консервування зерна зводить до мінімуму інтенсивність анаеробного руйнування під час виїмки та вигодовування худоби.

Провідною сферою застосування залишається закладка силосу і сінажу для кормовиробництва в тваринництві. Саме ця господарська галузь і так відчуває великі грошові складності, якщо на додачу до цього не застосовувати спецречовиною то втрати кормової маси можуть досягати 30%, а їх застосування знижують ці показники до 5%.

У чому ж першочергова перевага хімічних добавок?

Перш за все, консерванти зерна - це дуже універсальні з'єднання, що пояснюється можливістю додавання до будь-яких видів кормів, навіть для важкосилосуємих і несилосуємих рослин. Ще одним плюсом є тривалий термін використання, який становить 3 роки за рахунок бактерицидних, бактеріостатичних та фунгіцидних якостей. Самоінгібування процесів дихання силосованих рослин і життєдіяльності мікробактерій забезпечує тривале зберігання для подальшого вживання кормів, а це завдання залишається пріоритетним для галузі.

Консервування кормів дозволяє різко збільшити якість харчування, наблизивши його по ситності до вихідної натуральної зеленої маси, допоміжна дія - зниження дефіцитності харчового протеїну.

Основні хімічні консерванти для силосу і сінажу:
- неорганічні кислоти
- органічні кислоти
- протибактеріальні солі
- газоподібні консерванти

Найбільшу користь і популярність мають мурашина і пропіонова, а також бензойні кислоти, піросульфат натрію, нітрит натрію і бісульфат натрію. Неорганічні кислоти використовуються вкрай рідко через свою сильну токсичність.

Найчастіше застосовуються комбінації з декількох хімічних субстанцій, так звані комплексні репелленти, що зупиняють розвиток гнильних грибів, дріжджів, мікропаличок в зерносировині і комбікормі, їх суміш додатково збагачена активними емульгаторами, антиокислювачами, вітамінами і носіями: кремнезем, харчова сіль, гідроксілат магнію.

Якщо у вас ще залишилися будь-які запитання,
Ви можете задати iх нам по телефону 045 755 50 88