Технології зберігання
кормів
та товарного зерна
Корисні поради
Повернутись на:ГоловнаКорисні поради

Кормова цінність жому цукрового буряка

Минулого року в Україні зібрано 14 млн. т цукрового буряка. З такої кількості сировини при виробництві цукру потенційно можна отримати близько 3 млн. т побічного і водночас дуже цінного продукту ― віджатого жому з вмістом сухої речовини 20-25%. За підрахунками німецьких спеціалісті - його ціна як корму, а не побічного продукту становить 30-40 євро/т. Тобто, вартість українського жому становить майже 100 млн. євро.

Чи використовуємо ми цю цінність?

Відходи чи корм?

Буряковий жом так само, як і ріпаковий та соєвий шріт, пивна дробина чи пшеничні висівки не є основною метою виробництва. Цукрові буряки вирощують, щоб отримати цукор, а не жом. Соя переробляється не заради багатого білком шроту, а для отримання олії. Утім, хто нині сумнівається в цінності соєвого шроту? Навпаки, цей побічний продукт харчової промисловості став у певному сенсі валютою на міжнародному ринку кормів.

Названі вище побічні продукти рослинного походження можуть бути ефективно використані жуйними тваринами. Вони мають підвищений вміст енергії, білка, а також інших поживних речовин і мінералів, які необхідні тваринам. У цьому сенсі буряковий жом залишається одним з найцінніших кормів для годівлі великої рогатої худоби. Жом ― це високоперетравне джерело вуглецю, основні його складові ― пектин і геміцелюлоза.

Поживний склад свіжого жому


В жомові більше енергії, ніж у кукурудзяному силосі. Втім, ще важливіша ― перетравність. Вона значно вища в жомові і це надає йому додаткову перевагу з точки зору якості і згодовування.


Кормова цінність засилосованого жому порівняно з кукурудзяним силосом

Ціна енергії

Щороку в Європейському Союзі (28 країн) отримують приблизно 8,5 млн. тонн свіжого бурякового жому з умістом СР 20-25%, що створює відмінні передумови для використання продукту в годівлі свіжим, а також для силосування в полімерному рукаві.

Традиційно в Європі мільйони тонн жому сушать і продають у гранульованому вигляді. Сьогодні енергія коштує дуже дорого і тому висушити продукт, який складається на 80% з води, ― не дешеве задоволення. Тому й ціна сухого гранульованого жому коливається від 150 до 250 євро за тонну. Попри високу ціну попит на гранульований жом також значний.

Майже завжди кінцевим споживачем жому є корова. Питання в іншому ― скільки коштує енергія, що міститься в різних видах корму? Якщо б ми купували гранульований жом, то 10 МДж чистої енергії лактації (ЧЕЛ) обійдуться в 0,26 євро. Якщо відштовхуватись від цієї цифри, то свіжий віджатий жом (22% СР) мав би коштувати 40 євро/т. Це і є максимально можлива на сьогодні відпускна ціна продукту.


Вартість енергії у гранульованому і віджатому жомові та кукурудзяному силосі


По якій ціні насправді цукрові заводи реалізують свіжий віджатий жом? «Наше акціонерне товариство ― 1000 акціонерів, 9300 га землі, 2300 корів і 1500 свиноматок ― минулого сезону закупило 7 тис. тонн жому. Ми заплатили 10 євро за тонну, ще 5 євро пішло на транспортні витрати, і ще 5 євро ― на силосування в рукав. Тобто, тонна жому нам обійшлась у 20 євро. Це 0,10 євро за 10 МДж ЧЕЛ, тобто вдвічі дешевше порівняно з гранульованим жомом, ― пояснює Удо Вебер, керівник Budissa Agrarprodukte (Німеччина). ― Кукурудзяний силос у нас в Німеччині коштує 35 євро/т. Це 0,17 євро за 10 МДж енергії ― на 50% дорожче, ніж у жомові, який ми закупили минулоріч».

В Україні виробники молока купують жом в середньому по 100 грн./т (умовно 3 євро). З урахуванням витрат на перевезення і силосування тонна жому обійдеться в 10 євро. У такому разі ви платите всього 0,05-0,06 євро за 10 МДж енергії. Для порівняння: кукурудзяний силос в Україні коштує приблизно 1000 грн./т (30 євро), що означає 0,12 євро за 10 МДж енергії. Це на 100% дорожче, ніж жом.

  • Кормова цінність жому цукрового буряка
  • Кормова цінність жому цукрового буряка
  • Кормова цінність жому цукрового буряка
  • Кормова цінність жому цукрового буряка
Технології зберігання жому в плівкових рукавах та рулонах обмотаних стретч-плівкою

З «точки зору» корови

Цифри переконливо свідчать про економічну доцільність використання жому як інгредієнта раціону. Чи хочуть корови їсти жом? Щоб відповісти на це питання, в Саксонії-Ангальт на одній з державних навчально-дослідних ферм, де річна продуктивність корів становить 10,5 тис. кг, було проведено експеримент. Корів, подібних за статусом лактації, здоров’я і продуктивності, дослідники поділили на дві групи. Одна споживала раціон, що не містив жому. Для другої частку кукурудзяного силосу, корнажу, ячменю і шроту зменшили, натомість ввели 21 кг жому у фізичній речовині, або 5 кг по СР. При цьому раціони було збалансовано за вмістом енергії, білка і сирої клітковини.

Які результати отримали? Корови, раціон яких містив жом, більше споживали фізичної речовини корму ― 60-65 кг на день, а сухої менше. Що стосується молочної продуктивності, то вона була однаковою в обох групах корів.

Багато людей вважають, якщо забрати з раціону кукурудзу і додати жом, впаде молочна продуктивність. Насправді ж жом містить більше енергії в сухій речовині і він більш перетравний. Тому ефективність годівлі/конверсія корму вища. Якщо брати до уваги результати досліджень, то питання в наступному: що дешевше ― кукурудза чи жом?


Економіка молока

Як показав експеримент німецьких дослідників, корови із задоволення споживають жом і молочна продуктивність при цьому не страждає. Тому дуже доречно проаналізувати витрати на годівлю при використанні жому, хоч і на німецькому прикладі.
Як пам’ятаєте, у раціоні для однієї групи корів скоротили вміст кукурудзяного силосу, корнажу, ячменю і ріпаку (разом 0,89 євро на корову на день), натомість ввели 21 кг засилосованого жому.


Заощадження від згодовування жому


Скільки можна заощадити при такій заміні? При ціні жому 10 євро за тонну чиста економія становитиме 0,68 євро на корову на день. За 300 днів лактації сума заощаджень дорівнюватиме 204 євро. Якщо жом обходиться в 20 євро/т, зекономити можна 141 євро/корову/рік. Навіть при ціні тонни жому 30 євро ми все ще чимало заощаджуємо ― 78 євро на корову на рік.

Однак лише сам господарник може точно порахувати економічний ефект від згодовування жому корові і прийняти відповідне рішення. Для цього, перш за все, треба знати собівартість заготовлених у власному господарстві кормів ― вона є основою для розрахунку витрат на корми при виробництві тваринницької продукції.

Якщо дохід від основних/грубих кормів власного виробництва, які, як правило, використовуються в самому ж господарстві, буде отримано тільки при продажу тваринницької продукції, то в питанні концентрованих кормів вирішальним фактором має бути орієнтована на якість ринкова ціна.

Калькуляцію кормів слід робити на основі ринкових цін, тому що може виявитися, що продати зерно буде вигідніше, ніж пустити його на корм. Так як корми за своєю поживністю різні, то для порівняння витрат чи визначення цінності окремих продуктів радимо розглядати затрати (наприклад, в євро) на кожні 10 МДж чистої енергії лактації.

Утім справжню економічну цінність кожного виду корму можна визначити тільки за результатами годівлі. Вирішальне значення відіграють витрати корму на кожен отриманий кілограм молока або м'яса.

Хоч порівняння свідчить, що силос з віджатого жому є одним з найвигідніших кормових інгредієнтів, заміну ним трав'яного чи кукурудзяного силосу необхідно ретельно зважити з урахуванням особливостей господарства, наприклад, віддаленість цукрового заводу, раціон для молочного стада.


Залишились питання стосовно кормової цінності жому?
Потрібна додаткова консультація зі зберігання жому в полімерних рукавах?


Телефонуйте!
Ми з радістю допоможемо знайти краще рішення.

Опубліковано: 25 травня 2018
Вас може також зацікавити
Якщо Ви бажаєте отримати консультацію
подзвоніть нам за номером 045 755 1548

Схожі статті

9 найчастіших питань про органічні добрива ч.1
9 найчастіших питань про органічні добрива ч.1

Внесення органічних добрив для живлення в останні кілька років показує позитивну динаміку. Проте, в процесі підготовки та роботи з органікою частина ... Детальніше

Більше корисних статтей