Як завантажувати зерно в рукавах. Покрокова інструкція. Частина 1.
Зберігання зерна в рукавах річ доволі проста - для тих хто добре знає технологію. У “початківців” ж виникає багато практичних питань і це нормально, і більшість відповідей на них зібрано у цій статті. Для початку давайте розберемось що є ключовою особливістю технології.
Основний принцип зберігання в полімерних рукавах (мішках) полягає у тому, щоб зберігати зерно герметично, досягаючи ефекту автоматичної зміни внутрішнього середовища рукава. Такий ефект отримується за допомогою біологічної активності мікроорганізмів і зерна.
Дихаючи, вони споживають кисень, зменшуючи його концентрацію в рукаві і в той же час збільшуючи кількість вуглекислого газу. Чим менша концентрація кисню в рукаві - тим менше ризик пошкодження зерна.
Читайте: Зберігання зерна в рукавах. Технологічні аспекти
Крок 1. Обрати місце та підготувати поверхню
- Поверхня ґрунту повинна бути максимально рівною та твердою, бути далеко від дерев, кущів та електроопор (мал.1-A).
- Площадка має розташовуватись на підвищенні, бути без виступів, з мінімальним нахилом. На площадці не повинно бути пеньків, гілок, каміння чи інших рослин.(1-A).
- Якщо нерівності є, або наявний значний кут нахилу поверхні - проводьте закладку рукава у наступному вигляді. (1-B).
- До рукавів необхідно мати легкий доступ, в ідеалі наявність огородження, щоб запобігти потраплянню тварин на територію. Можна застосовувати огорожу електричного типу. (1-C).
- Рекомендований напрямок розміщення рукавів на площадці – з Півдня на Північ.
Крок 2. Розмістити рукав на Завантажувачі зерна
- Розташуйте досі закритий мішок перед завантажувальним приладом (2-А)
- Для завантаження сухого зерна - так, щоб стрілка розміщена на бічній частині упаковки, вказувала в протилежну бункеру сторону
- Для завантаження кормів – так, щоб стрілка розміщена на бічній частині коробки, вказувала на бункер.
- Зніміть кришку з рукава, та розкладіть його перед приладом так, щоб позначка центру «Center line» знаходилась симметрично центру туннелю.
- Розмістіть рукав на бункері завантажувача, позначкою «Center line» до верху. Його біла частина повинна бути зовні, а на одному з боків має проглядатися область друку: синій логотип BUDISSA BAG® із лінією контролю розтягнення (2-B).
- Зона друку повинна бути розташована на боковій частині приладу, де матеріал підпадає під найбільший тиск, так щоб було видно позначки розтягнення. Рукав слід закріпити за допомогою резинок.(2-C).
ЦЕ ВАЖЛИВО!
При зберігання в рукаві зерна – необхідно починати роботу з верхнього пласту. (2-D).
При зберіганні в рукаві кормів - необхідно починати роботу з нижнього пласту (2-Е).
Крок 3. Зафіксуйте край
- Для фіксації початку рукава залиште 1,5 – 2 м рукава, щоб запечатати край, з якого розпочинатиметься процедура наповнення. Переконайтесь, що край добре запечатаний, щоб він не розірвався при наповненні (3-A,B,C,D)
- Зафіксуйте рукав резинками або мотузками таким чином, щоб він не розірвався під час роботи (3-E.F).
Крок 4. Розпочніть наповнення рукава
- Розташуйте зафіксований вузол початкового кінця під бункером завантажувача (5А).
- Почніть наповнення рукава, пригальмувавши його певною мірою, аж поки мішок не набере спершу форми під кутом 45°, а згодом і горизонтальної. (5-B).
- Тримайте під контролем процес наповнення, перевіряючи лінію розтягнення за допомогою спеціальної лінійки (5-C,D,E,F)
- По закінченню процесу закладки, рукав повинен бути якомога прямішим, з рівномірним витягуванням та з однаковим діаметром по всій довжині. Такого вигляду легко досягти за умови правильного наповнення рукава без залишків повітря всередині, та з дотриманням норми розтягнення
Читайте продовження: Як завантажувати зерно в рукавах. Покрокова інструкція. Частина 2.
Виникли проблеми при завантаженні або виїмці зерна з рукавів?
Зателефонуйте нам!