Технології зберігання
кормів
та товарного зерна
Корисні поради
Повернутись на:ГоловнаКорисні поради

Заготівля сінажу та сіна. Як отримати якісний корм?

Сінаж - корм у заготівлі доволі складний і, як правило, кажучи слово “сінаж” ми маємо на увазі трав’яний силос. Заготівля сінажу в рукава чи в траншеї потребує хорошого менеджменту, бо складається з безлічі дрібних факторів, які варті уваги і врешті дають результат. Технологія заготівлі сінажу, здавалось би, відома кожному управляючому фермою, але якщо поглянути на результати - то стає зрозуміло, що місця для маневру хоч відбавляй. Тож, ми коротко пройдемося по ключових процесах заготівлі сінажу на які слід звернути увагу в першу чергу. А якою має бути заготівля сіна - поговоримо на завершення.

Ключове завдання

Основне завдання управляючого заготівлею кормів під час заготівлі сінажу - це постачати до місця зберігання масу з кількістю сухих 35-40 %, встигати її трамбувати і закінчити процес заготівлі максимум за тиждень. Це значить, що техніка для заготівлі сінажу: косарка, ворушилка, валкувач, комбайн повинні мати узгоджену між собою продуктивність. А техніка для заготівлі сіна має бути напоготові, щоб спрацювати у випадку якщо маса пересушиться.

Ми радимо, щоб у полі і на місці трамбування були різні відповідальні особи. На траншеї або біля силосного преса необхідно контролювати вологість кожної другої машини, бо якщо кількість сухих бл. 40 % - потрібно працювати швидше в полі, або пропускати валки, які залишати на сіно. Якщо суха речовина (СР) падає - в полі варто зробити паузу.

Комунікація між управляючим в полі і на траншеї (або біля силосного преса) допоможе збалансувати продуктивність техніки в полі та якість її роботи. А машини для заготівлі сінажу мають працювати орієнтуючись на продуктивність трамбування в рукава чи силосну траншею.


Скошування

Завершити скошування сінажу з люцерни потрібно наприкінці фази бутонізації. Починати косити краще після висихання роси, а завершувати не пізніше 19-20 години, або при появі роси. Висоту скошування слід тримати на рівні 8-10 см - це дозволить рослині швидше відновитись для наступного укосу. Звертайте увагу, щоб косарка не загрібала землю.

Зріз стерні повинен бути максимально рівний, і не рваний. Швидкість роботи косарки має стартувати від 10 км/год і може бути вище - в залежності від того, чи встигне техніка для заготівлі сіна і сінажу працювати з такою ж продуктивністю. Ширина валка повинна бути такою ж як колія трактора, що буде валкувати.

  • Заготівля сінажу та сіна. Як отримати якісний корм?
  • Заготівля сінажу та сіна. Як отримати якісний корм?
Приклад рівного зрізу та робота косарки BELLON

Ворушіння і валкування

Не маєте ворушилки? Це погано, але не критично, та краще щоб вона була. Ворушіння дозволяє прискорити швидкість прив’ялення маси. Ворушилка має працювати одразу ж за косаркою зі швидкістю до 8 км/год. Звертайте увагу на те, щоб ворушилка не здіймала пилу. Пил та земля на зеленій масі - це потенційні проблеми з консервуванням і підвищений вміст золи у кормі.

При сонячній погоді зелена маса досягає 35 % СР орієнтовно через 3 години після скошування. Тому старт валкування повинен бути орієнтовно в цей час. Практика показує що перед валкуванням все ж краще перевірити вологість маси. Висота граблин валкувача повинна сягати 2-3 см. Ключова пересторога - не нагрести землі у валок.

Чим сухіша маса - тим менша швидкість обертання валів і руху валкувача (до 8 км/год). Валкувачі сіна часто оббивають листочки люцерни, а саме в листочка міститься необхідний протеїн.Ідеальний валок має важити від 12 до 16 кг на один метр погонний і для контролю його необхідно зважити.

Завершувати валкування краще при 35 % СР та нижче.


Підбирання та подрібнення

Під час заготівлі сінажу комбайн має заходити в поле одразу за валкувачем і повинен підбирати масу з оптимальним вмістом сухих. Вміст СР в масі, що підбирає комбайн повинен контролювати відповідальний на місці безпосередньої заготівлі. Як правило, вологість перевіряється у мікрохвильовці.

Оптимальна нарізка маси становить 3-4 см. Звертайте увагу на рівномірність нарізки так само як і на вологість, бо від розміру частинок залежатиме швидкість та щільність трамбування. Часто трапляється так, що на орендованих комбайнах ножі тупі, і це стає зрозуміло тільки після виходу комбайну в поле. Тому, радимо узгодити пункт договору про гостроту леза та простої заздалегідь.

Крім того, на комбайні має бути встановлений аплікатор для внесення консерванту, форсунки мають працювати, а консервант для заготівлі кормів розведений згідно інструкції і залитий в бочку аплікатора.


Транспортування до місця зберігання

Логістика - слабке місце більшості підприємств, бо потребує постійного контролю. У полі має ЗАВЖДИ бути дві одиниці техніки для перевезення: одна - працювати з комбайном, інша - чекати. Але чекати не на краю поля, а їхати одразу за першим.

Логістика має бути швидкою. Настільки швидкою як дозволяються дороги. Навантажувати техніку для перевезення зеленої маси треба так, щоб верхівка не загубилася по дорозі до місця збереження.

Усі техніка для перевезення, тай усі машини для заготівлі сіна чи сінажу, мають бути готові до праці за тиждень до старту робіт, і не повинні мати ЖОДНИХ підтікань мастила чи інших рідин.


Трамбування

Від якості трамбування та швидкості перекриття доступу кисню в зелену масу залежить дуже і дуже багато. Саме тому один управляючий процесом повинен знаходитись на місці трамбування постійно.

Якщо закладка зеленої маси відбувається в траншею - розгортати масу необхідно шаром 20-30 см по площі.З боків її має бути більше ніж по центру. Щоб розрахувати вагу техніки на траншеї існує проста формула: 1 до 3. 1 - вага техніки, 3 - кількість маси що завозиться за 1 годину. Якщо пропорція не співпадає - вирівнюйте. Пам’ятайте, що під час трамбування “поле” підлаштовується під “траншею”.


Трамбування має відбуватись безперервно. Жодних простоїв або перекурів. Жодного силосного соку. Якщо є сік - вологість не правильна.


Трамбування завершується через 2 години після завезення останньої машини. Якщо яма не повна - масу на ніч треба вкривати підкладною плівкою. Укриття основною плівкою відбувається після повного заповнення траншеї, або ж при завершенні укосу.


Заготівля сінажу в рукава

При заготівлі сінажу в полімерні рукава силосним пресом, варто пам’ятати, шо прес з операторм має бути готовий приймати техніку як тільки комбайн зайшов у поле. Звертайте увагу на логістику. Біля преса, як і біля комбайна, повинно завжди стояти 2 одиниці техніки: одна вивантажується, інша очікує вивантаження.

Техніка для перевезення маси до преса має бути підібрана заздалегідь, водії повинні вміти правильно під’їжджати і вивантажуватись. Оператор повинен чітко знати технологію і працювати згідно неї. Напарник оператора, який може його замінити і один чи двоє працівників, що підкидають просипану масу - мастхев.

Рукав закривається відразу після завершення, отвір для виходу газів слід робити Г-подібної форми і заклеювати через 2 доби, тобто після завершення фази активного бродіння.


Заготівля сіна


Технологія заготівлі сіна доволі схожа до сінажування, проте є певні відмінності. Наприклад, обладнання для заготівлі сіна дещо відрізняється, оскільки для тюкування сіна має бути рулонний прес підбирач.

Сіно тюкується, точніше, мотається в рулони лише вночі, бажано після 00:00. Фаза збору люцерни на сіно - до початку бутонізації. Тобто на полі має бути 15-30 % рослин з бутонами.

Валкувати сіно необхідно з 85 % СР, максимум 90 % сухих. Основне завдання процесу - зберегти листочки, оскільки в листочках міститься 21-25 % білку. І для цього потрібна хороша техніка для заготівлі сіна.

Обмотувати сіно шпагатом категорично не рекомендуємо. Тільки сітка для обмотки рулонів, бо вона збереже більше листочків в процесі зберігання. Пам’ятайте, що сіно має бути добре захищеним від води та добре вентилюватися для подальшого просихання. тому скирта має бути захищена агроволокном, або знаходитись під іншим укриттям.

Опубліковано: 29 червня 2022 Автор: Сергій Бобик, у співавторстві
Вас може також зацікавити
Якщо Ви бажаєте отримати консультацію
подзвоніть нам за номером 045 755 1548

Схожі статті

Як спиртовим заводам економити на кукурудзі?
Як спиртовим заводам економити на кукурудзі?

Спиртова галузь - одна з ключових в Українській промисловості. Вона є важливою складовою паливно-енергетичного сектору, бо виробляє біоетанол та похід... Детальніше

9 найчастіших питань про органічні добрива ч.2
9 найчастіших питань про органічні добрива ч.2

Першу частину відповідей на питання про органічні добрива читайте тут6/9. Що таке «гігієна органіки»?Термін «гігієна органічних добрив» з’явився в наш... Детальніше

Більше корисних статтей