Технології зберігання
кормів
та товарного зерна
Корисні поради
Повернутись на:ГоловнаКорисні поради

П’ять міфів про консерванти кормів. Що варто знати при купівлі біологічного консерванту? Частина 1.

Купити біологічний консервант кормів не складає жодних проблем. На українському ринку представлені українські, закордонні, сухі і рідкі консерванти. І питанням, як правильно обрати біологічний консервант, задається не один заготівельник кормів. Ціновий діапазон коливається від 6 до 50 гривень на тонну маси, і кожен продавець завіряє, що його продукт працює краще за інші.

Ми зібрали найчастіші міфи, які заважають приймати зважені рішення для отримання кормів гарної якості і спробували простими словами пояснити складні речі, без глибокого занурення в мікробіологію.


Міф 1. Чим більша кількість КУО тим краще або «КУО має бути 300 тис. на 1 грам»

Для початку розберемось, що таке КУО. Це колонієутворюючі одиниці - показник кількості життєздатних мікроорганізмів в одиниці об'єму. Простими словам – кількість бактерій в 1 грамі. Але не в 1 г консерванту, а в 1 г сухого бактеріального продукту, який є складовою багатьох консервантів. Погляньте на картинку. Це приклад як може виглядати склад однієї дози консерванту в 6 г.

  • П’ять міфів про консерванти кормів. Що варто знати при купівлі біологічного консерванту? Частина 1.

Отже, на картинці ми бачимо, що 1,5 г – це бактерії і 1 г цих бактерій містить певну кількість КУО яку пишуть на етикетці. Але є консерванти які складаються виключно з бактерій. Тому в них 1 г фізичної ваги – це і є 1 г бактерій.

Мабуть ви не раз чули, що КУО має бути 300 тис. І якщо цифра менша ніж 300 тис, то консервант поганий. Але звідки взялася ця цифра? Хто її вигадав? Чому саме 300 тис на 1 грам а не 700 тис? На це питання чіткої відповіді немає. Бо це – байка продавців і експертів, яка нічим не доказана.

Часто в консервантах фігурує цифра КУО 1 х 1011 . Ця цифра – це гарантована кількість КУО в 1 г бактерій. Порядні виробники, навіть коли кількість бактерій буде 1,2 чи 1,5 - все одно напишуть 1, бо це гарантований показник.


ЧИТАЙТЕ: Як птахи впливають на виробництво молока?


1 х 1011 це 100 млрд. колоній на 1 г. Але звідки взялося 300 тис. на 1 грам? Вважається, що на 1 грам люцерни для силосування має припадати 300 тис бактерій. І саме така кількість бактерій має бути, щоб розпочалась ферментація. Кілька років тому ця цифра почала ширитися просторами українського ринку і 300 стала вже обов’язковою і для злаків і для кукурудзи, хоча це помилка.

300 тис. на 1 грам силосу – це 300 млн. на 1 кг і 300 млрд. на 1 тонну. А 300 млрд це 3 х 1011 Отже за такою логікою виходить, що якщо в консерванті КУО менше ніж 3 х 1011 на 1 г, то його використовувати не варто. І це міф, як мінімум з трьох причин:

Насправді при виборі консерванту важливо розуміти не кількість КУО в 1 грамі бактерій, а які бактерії використані, наскільки вони активні і який принцип їх роботи.


Рідкий біологічний консервант - це напівфабрикат


Міф 2. Немає різниці між рідкою та сухою формою консерванту.

Різниця є і вона суттєва. Вся справа в тому, що рідкий біологічний консервант - це напівфабрикат, не до кінця зроблений продукт, який називається “культуральна рідина”. Коли у виробника немає можливості чи бажання сушити - він продає таку “рідину” під виглядом готового консерванту. Сушіння - це основна енергозатратна частина собівартості виробництва, тому рідкий “консервант” коштує в рази дешевше.

Сам же процес сушки - це присипляння бактерії з метою збереження її подальшої активності. Саме тому за інструкцією після змішування сухого консерванту з теплою водою потрібно чекати 30 хв, щоб бактерії прокинулись і почали розмножуватись.

У “консерванті”, який продається у рідкому вигляді - бактерії не сплять, а живуть і розмножуються. Такий “консервант” доволі швидко псується, активність бактерії падає і з часом вона помирає. Через 3 дні в рідкому вигляді при температурі 27 градусів активність бактерій падає в 2 рази. Через тиждень влітку там не залишається бактерій.
Взагалі усім бактеріям для збереження активності - треба бути в безповітряному середовищі.. Рідкий “консервант”, або “культуральна рідина” у пляшці може мати хороший вид, але містити напів-живі або й мертві бактерії.



ЧИТАЙТЕ: П’ять міфів про консерванти кормів. Що варто знати при купівлі біологічного консерванту? Частина 2.



Потрібна допомога з вибором консерванту?

Телефонуйте нашим консультантам!

Опубліковано: 9 лютого 2022 Автор: Сергій Бобик
Вас може також зацікавити
Якщо Ви бажаєте отримати консультацію
подзвоніть нам за номером 044 ‎499 7048

Схожі статті

Як агроволокно допомагає заробляти більше на молоці
Як агроволокно допомагає заробляти більше на молоці

У попередніх статтях ми вже пояснювали як саме агроволокно може допомогти вам збільшити прибутковість виробництва молока. Агроволокно Toptex - це захи... Детальніше

Більше корисних статтей